Cu adevărat, sunt plin de putere prin Duhul Domnului. El m-a uns să proclam harul şi adevărul Lui până la marginile pământului, aducând oameni din întuneric în moştenirea lor divină în Cristos, în Numele lui Isus. Te caut din toata inima mea; nu ma lasa sa ma abat de la poruncile Tale.Strang cuvantul Tau in inima mea, ca sa nu pacatuiesc impotriva Ta!Binecuvantat sa fii Tu, Doamne! Invata-ma oranduirile Tale!Cu buzele mele vestesc toate hotararile gurii Tale.Cand urmez invataturile Tale, ma bucur de parc-as avea toate comorile.Ma gandesc adanc la poruncile Tale, si cararile Tale le am sub ochi.Ma desfat in oranduirile Tale si nu uit cuvantul Tau.Fa bine robului Tau, ca sa traiesc si sa pazesc cuvantul Tau!Deschide-mi ochii, ca sa vad lucrurile minunate ale Legii Tale!(Psalmul 119:10-18)Amin !SINGURUL PARIU

“Sa zicem: poate Dumnezeu exista, poate nu exista… Sa cântarim câştigul sau paguba pe care le-am avea daca spunem ca Dumnezeu exista. Sunt doua posibilitaţi:daca câştigi, câştigi totul, daca pierzi, nu pierzi nimic.Deci nu mai şovai, pariati ca El exista!” Blaise Pascal

http://www.predici.ro/despre.html

O ADRESA UTILA

PENTRU ASTAZI

Atunci Filip a luat cuvântul, a început de la Scriptura aceasta, şi i-a propovăduit pe Isus.” Fapte. 8:35
Sfanta Scriptura ne arata ca în zilele de început ale crestinismului, în biserica primara au fost alesi sapte barbati care sa-i ajute pe ucenici în slujirile din biserica. Desi a fost ales pentru a îngriji ca ajutoarele sa ajunga la cei saraci, unul dintre acesti barbati numit Filip, a fost folosit de Dumnezeu într-un mod deosebit, pentru a-i castiga pe altii pentru Hristos.
În acelasi fel, Dumnezeu poate sa-i folosesca si pe toti cei ce sunt ai Lui si astazi. Nu trebuie neaparat sa fii un predicator sau un misionar, pentru a ajunge un castigator de suflete.
Prin Duhul Sfant, Dumnezeu îti da putere sa fii un castigator de suflete eficient, indiferent de slujba pe care o împlinesti pentru ati castiga painea.
Unii oameni se tem însa sa marturiseaca despre credinta lor, motivand ca n-au o educatie teologica, sau se considera insuficienti de abili pentru a prezenta Evanghelia.
Daca te numeri printre acesti oameni, trebuie sa nu uiti niciodata ca Dumnezeu îi foloseste pe toti cei care doresc, si sunt dispusi sa vesteasca mesajul sperantei si al adevarului indiferent de educatia scolara, sau de pozitia sociala în care se afla acea persoana.
N-ai vrea sa.L lasi pe Dumnezeu sa te foloseasca în aceasta zi?

NIMIC FARA DUMNEZEU

Posted by Picasa

UNITI PENTRU TOTDEAUNA IN FATA OAMENILOR SI A LUI DUMNEZEU

Posted by Picasa

DICTIONAR BIBLIC

Agat: Piatra scumpa. (Exod 28:19; 39:12; Isaia 54:12)
Alac: Planta cerealiera, asemanatoare graului. (Isaia 28:25; Ezec. 4:9)
Alef: Prima litera a alfabetului ebraic.
Aloe: Planta bogata in rasina, cu lemnul foarte mirositor. (Num. 24:6, Ps. 45:8; Prov. 7:17; Cant. 4:14; Ioan 19:39)
Ametist: Cel care pazeste de betie. Piatra scumpa straverzie, de culoare violet-albastru. Se presupune ca are puteri magice. (Exod 23:19; Apoc. 21:20)
Apocrife: Scrieri ascunse. Cartile necanonice (neinspirate de Duhul Sfant).
Aspida: Un mic sarpe egiptean, foarte veninos, care traieste in gauri si in crapaturile zidurilor. (Iov 20:14,16; Ps. 58, 4; Rom. 3:13).
B
Balsam: Leac alintator. Un arbust mic, apartinand familiei din care face parte mirtul. Era una din cele mai pretioase plante din Orient (creste in Galaad), a carei rasina aromata si foarte mirisitoare avea proprietatea de a vindeca ranile. (Gen. 37:25; 43:11; Cant. 5:1; Ezec. 27:17).
Ban: Cuvant care deriva de la banalis “ban”. 3 bani erau egali cu 2 dinari, deci reprezentau ceva foarte neinsemnat ca valoare. (Mat. 5:26; 10:29; Marcu 12:42)
Basilic: Un sarpe mic fabulos, cu cap de cocos, a carui privire sau atingere era fatala omului si animalelor, cu exceptia nevastuicii. (Isaia 11:8; 14:29)
Bat: Fiica. Masura pentru lichide, circa 36 de litrii, dupa rabini 20 de litri. Corespunde cu efa pentru cereale. (Ezec. 45:10). Un bat = 1/10 omer.
Bedelion: Un fel de guma (rasina) stravezie si foarte mirositoare, a pomului de cauciuc din sudul Arabiei. (Gen. 2:12; Num. 11:7)
Behenut: Animal mare. Animalul de apa. Bou de apa (in egipteana). Calul Nilului. Animale. (Iov 40:15,24; tradus prin “hipopotam”)
Beril: A straluci. Stralucitor. Piatra scumpa, de mai multe culori: verde, galben si albastru-deschis. (Apoc. 21:20)
C
Cab: O masura mica pentru lucruri uscate (solide), egala cu 1/18 din efa. (2 Regi 6:25)
Cameleon: Un animal asemanator cu soparla, care are o lungime de 30 cm. Ceea ce este curios la acest animal este ca isi schimba culoarea dupa mediul inconjurator. (Lev. 11:30)
Casia: Scoarta. Coaja. Scortisoara. Rasina aromata sau coaja zdorbita si bine mirositoare a unui arbust in forma de tufa, care creste pe langa Marea Moarta si in Arabia, adus fiind din India. (Exod 30:24)
Cedru: Arbore totdeauna verde, din familia coniferelor, care poate atinge inaltimea de 30 m, si varsta de peste 3000 de ani. In Orient era supranumit “regele arborilor”. (2 Regi 14:9) sau “Copacul lui Dumnezeu” (Ps. 104:16; Ps. 80:10). Cedru crestin in Liban (Cedrus Libani) e adevaratul cedru biblic. Astazi mai sunt doar cativa cedri dintre acestia.
Chesita: Miel. Moneda de valoare necunoscuta. Se spune ca ar fi cea mai veche moneda din istoria omenirii. Prin numele ei (miel) se intelege ori direct animalul, care servea ca mijloc de schimb, ori, mai exact, bucatile de metal (argint) in forma de miei. (Gen. 33:19; Iov 42:11)
Chiparos: In ebraica the asur “a ridica”, “a indrepta”, “a spori in inaltime”. Un copac din familia coniferelor, apreciat din pricina miresmei si a duribilitatii sale. Este amintit in Biblie de multe ori alaturi de cedru. (Isaia 41:19; 60:13; Ezec. 27:5)
Carmaz: Vierme (cuvant persan). Un parazit care traieste pe planta numita Cocos, din care se scoate culoarea rosie (Exod 25:4; Num. 19:6). Era folosit de fenicieni la vopsitul purpurii.
Colocinta: Cea care plesneste. Planta agatatoare, proprie regiunilor mediteraneene, care face un fruct mic si rotund ca o portocala. Un fel de castravete salbatic. (2 Regi 4:39)
Cor: (Ezra 7:22; Ezec. 45:14) O masura de marimea unui omer, pentru cereale si lichide.
Coriandru: Rotund. Planta care creste in Palestina, ale carei seminte uscate au o aroma foarte placuta. Capsulele cu seminte sunt asemanatoare macului (Exod 16:31; Num. 11:7)
Cot: (Mat. 6:27) Masura de lungime, egala cu aproximativ 6 decimetri.
Cronici: Cuvintele zilelor. Intalniri zilnice. Cartile zilelor. Anale (cronos in greceste inseamna “timp”). Asa se numeau doua carti din Biblie. (1 Regi 14:19; Est. 10:2)
Curcubete: Planta uriasa (12 m inaltime), care creste in Palestina. Inrudita cu “marul lupului” sau “laptele cainelui”. Are o viata scurta si, cand se usuca, nu ramane in picioare, ci cade gramada, din cauza tulpinii, care nu este lemnoasa. (Iona 4:6)
D
Daric: Moneda persana de aur, in greutate de circa 8 grame, introdusa de imparatul Dariu I, de unde a primit si numele (daric). (Neem. 7:70-71; 1 Cr. 29:7)
Deuteronom: A doua lege. Repetarea legii. Numele grecesc al cartii a cincea a lui Moise.
Diamant: Invincibil (in greceste). Carbon cristalizat, cel mai tare dintre minerale (de unde si-a primit si numele), piatra nobila cu sclipiri, jocuri de lumini si culori. (Exod 28:18; Ezec. 3:9; 28, 13; Zah. 7:12)
Dinar: Moneda romana. Un dinar valora cat o drahma si era plata pe o zi a unui soldat. In traducerea noua a Bibliei in locul dinarilor s-a folosit teremnul de “lei” (Mat. 18:28; 20:2-13; 22:17-21)
Drahma: A apuca (de la verbul grecesc drascin). Veche moneda greceasca. (Luca 15:8)
Dud: (Baka in ebraica). Un pom originar din China, care s-a raspandit si in regiunea Marii Meditarene. (2 Sam. 5:23; 1 Cr. 14:14; Luca 19:4)
E
Efa: Banita. Masura pentru cereale la vechii evrei, egala cu 20 de litri. (Exod 29:40; Lev. 19:36; 1 Sam. 1:24)
F
Finic: Curmal. Palmier. Pom care creste in Asia apuseana si in Africa de Nord, amintit de multe ori in Biblie. (Ps. 92:12)
Fistic: (Gen. 43:11). Copacel cu fructe de marimea bobului de fasole, cu sambure verde, uleios, care, cand este prajit, are un gust placut. Fisticul creste in Siria, Palestina si Persia
G
Gabis: Unire. Impreunare. Numele unei pietre pretioase care, in traducerea noua a Bibliei, este redat prin cuvantul “margaritar”. (Iov 28:18)
Ghera: Graunte. A aduna. Cea mai mica moneda la vechii evrei, egala cu a 20-a parte dintr-un siclu. Cel mai mic ban de argint. (Exod 30:13; Lev. 3:37; Num. 18:16; Ezec. 45:12)
Ghitit: Melodie din Gat. Titlul catorva psalmi (8:8 si 84). Dupa unii cercetatori, cuvantul Ghitit ar inseamna “melodie” (din Gat) pe care se canta anumite cantari (ex. glasurile bisericesti sau doinele). Dupa altii este numele unui instrument muzical care se aseamana cu harfa sau o melodie care se canta la tescuitul strugurilor (Gat inseamna tasc).
Gofer: (Gen. 6:14) Un pom rasinos cu frunze asemanatoare bradului, un fel de chiparos.
Gologan: (Marcu 12:42). Moneda romana mica (in latina quadrans, egala cu 1/4 de as), din arama
H
Hagab: Lacusta comestibila. (Lev. 11:22)
Halchedon: Pretios. Piatra pretioasa, de culoare rosie sau multicolora. (Apoc. 21:19)
Halvan: Rasina siriana. Praf ce se intrebuinteaza la tamaie. Are un miros tare si putere vindecatoare. (Exod 30:34)
Hargol: Saritor. Lacusta, cal de iarba. (Lev. 11:22)
Hasil: Care mananca tot. Numuele poetic al unei lacuste. (Ioel 1:4)
Hin: Masura pentru lichide, a 6-a parte dintr-un bat. (Un bat avea cam 20 de litri). (Exod 29:40; 30:24)
Hipopotam: (Behemot). Cal de apa. (Iov 40:15)
Hrisolit: Piatra de aur. Piatra scumpa, transparenta, de culoarea aurului. (Ezec. 1:16; Apoc. 21:20). Aur (Gen. 23:16)
Hrisopaz: De culoarea aurului. Fum de culoarea aurului. Aur si usturoi. Piatra pretioasa de culoare galbena verzuie, importanta prin taria ei, fiind intrecuta numai de diamant. (Apoc. 21:20)
I
Iacint: (Apoc. 21:20). Piatra pretioasa de culoare galben - roscata, de o mare duritate.
Iaspis: Stralucitor. Plesuv. Mineral de cuart opac, de diferite culori, sau opal nobil, care straluceste in culorile focului. (Apoc. 4:3)
Ienupar: Tanar. Arbust totdeauna verde, care creste in regiunile nisipoase din Arabia si pustia Sinai. (1 Regi 19:4)
Ipopotam: (Vezi Hipopotam)
Isop: Planta marunta aromatica din familia mentei (Labiate), care creste din abundenta pe dealurile Palestinei. Era intrebuintata la ceremoniile de curatie. (Exod 12:22; Lev. 14:4; Ps. 51:7; Ioan 19:29
L
Lamai: In Biblie este amintit sub numele de “pom frumos”. (Lev. 23:40)
Leac alinator: Un fel de mir. (Gen. 37:25; 43:11)
Legiune: Corp de soldati la romani, alcatuit din 5000-6000 de soldati pedestri si 300 de calareti. Se poate referi la o multime mare de ingeri (Mat. 26:53) sau de draci (Marcu 5:9.15)
Letec: La evrei, masura pentru cereale. (1/2 omer = 5 efa) (Osea 3:2)
Log: Pahar. Cea mai mica masura pentru lichide la evrei, aproximativ 6 coji de oua, cca. 0,3 litri. (Lev. 14:10)
Lotus: Planta mare in care se poate ascunde hipopotamul. (Iov 40:21)
M
Mandragore: In ebraica duda’ah sau dudaim si inseamna: “radacina fruct”, “merele dragostei”, “merisoare.” Planta mica si fara tulpina, apartinand familiei din care face parte cartoful. (Gen. 30:14; Cant. 7:13)
Margean: Nascut din mare (din cuvintele latinesti: mare si genus). Margeanul este o specie de arbust cu flori de culoare rosie, tare ca o piatra si creste pe fundul marii. Din tulpina lui se fac margele si bijuterii. (Iov 28:18)
Merisori turcesti: Un fel de cedri care se deosebesc prin fructele lor mici. Au ramurile ridicate in sus. (Isaia 41:19)
Mila: romana era egala cu 1472 metri. Mille in latina = o mie de pasi dubli (Mat. 5:41)
Mina: Greutate de circa 1 kg (1/60 din talant). (Ezec. 45:12)
Mir: Ceea ce lacrimeaza. Pargum. Un soi de rasina scumpa. Mirul era intrebuintat la evrei cu ocazia ceremoniilor religioase, pentru inmormantari si pentru toaleta. (Exod 30:35-37; Prov. 7:17; 27:29; Cant. 3:6; Isaia 57:9; Mat. 26:7; Ioan 12:3)
Mirodenii: Articole de comert valoroase, amintite in legatura cu Solomon si Ezechia. (2 Cr. 9:1 si 32:27). Probabil este vorba mai putin de condimente, ci mai mult de miresme, folosite pentru tamaiere sau pentru a parfuma unele alifii.
Mirt: Un arbust totdeauna verde, ce creste mai ales in Galilea. Florile lui sunt albe si frumoase si, de regula, apar in luna iunie. Ele sunt simbolul curatiei. (Isaia 41:19)
N
Nard: Pachet de ierburi mirositoare (naradostachis jatamansi) din ale carei radacini se scotea un ulei foarte scump. Nardul creste in muntii Himalaia. Din pricina aceasta costa si mult, caci se aducea de departe. (Cant. 1:12; 4:13; Marcu 14:3; Ioan 12:3)
O
Obol: Moneda mica, a sasea parte din drahma. Asa se numeau, in general, monedele cele mici.
Obroc: Banita (cuvant slavon. In latina modiu; in ebraica sea). Masura pentru cereale, primita si de greci, egala cu 8,75 kg. Cateodata servea ca postament pentru candela. (Mat. 5:15)
Omer: (gomer, homer). Snop sau gramada. Masura pentru cereale si la vechii evrei, egala cu a zecea parte dintr-o efa (cam 2 litri). Unii sunt de parere ca omerul sau homerul, ca masura, este probabil in legatura cu greutatea pe care o putea duce un magar (Hamor in ebraica inseamna “magar”), cam 20 de oca, adica 200 de litri. (Exod 16:16; Ezec. 45:11)
Onice: Un fel de rasina dulce, foarte mirositoare, despre care in Vechiul Testament se spune ca era intrebuintata la tamaiere. (Exod 30:34)
Onix: Piatra pretioasa, specie de agat fin, care se compune din straturi de diferite culori. (Exod 28:20; Ezec. 28:13)
Opal: Piatra pretioasa de culoare laptoasa, cu diferite reflexe, care era purtata pe piept de marele preot. (Exod 28:39,12)
P
Pardos: Leopard. (Isaia 11:6)
Pelin: Planta amara din familia Compozee. (Amos 5:7; Apoc. 8:11)
Perla: Piatra pretioasa formata in carapacea unei scoici in care a patruns un fir de nisip si in jurul caruia s-a produs infectie. In Biblie se numeste margaritar. (Ezec. 27:16)
Picior: Masura de lungime egala cu 30,5 cm.
Pomi frumosi: vezi Lamai. (Lev. 23:40)
Psaltire: Instrument muzical asemanator harfei, cu patru coarde, de forma triunghiulara. (Dan. 3:5)
Purpuriu: Culoare de un rosu stralucitor sau rosu-albastrui, extrasa dintr-un melc. (Exod. 25:4; 26:1)
R
Rodie: Asa se numeste fructul comestibil al rodiului, de forma unui mar sau a unei gutui, de culoare rosie, si gust delicios. Din aceste fructe se prepara un fel de bautura racoritoare. Rodiul sau granatul amintit des in Vechiul Testament este un pom din tarile Orientului, care ajunge pana la 5-6 m inaltime si se cultiva nu numai pentru fructul lui, ci si ca ornament. (Exod 28:33; Num. 13:23; Deut. 8:8; Cant. 4:3)
Roscov: Pom mare, cu frunze permanente, din familia din care face parte si bobul (leguminoase). Se intalneste destul de des pe dealurile Tarii Sfinte. Adesea, pomul este numit “painea sfantului Ioan”. Fructele roscovului (un fel de pastai) ajung la lungimea de 10-25 cm. Au un gust dulce si sunt cautate pe pietele Orientului si in Europa. (Luca 15:16)
Rubin: Piatra scumpa de culoare rosie. (Isaia 54:12)
Rubla: Zimti (de la slavonul rubbli). In greceste statir.Moneda care circula in Iudeea pe vremea Domnului Isus. (Matei 17:27)
Ruta: Un arbust mic, cu frunze amare si foarte mirositoare, intrebuintate ca medicament si condiment. (Luca 11:42)
S
Safir: Piatra scumpa de culoare albastruie, foarte rara. (Exod 24:10; 28:18; Apoc. 21:19)
Santal: Un lemn din India, foarte mirositor si pretios. (1 Regi 10:11)
Sardiu: Piatra pretioasa, varietate superioara a agatului, de culoarea carnii proaspete. (Apoc. 4:3; 21:20)
Sardonix: Piatra pretioasa de mare valoare, in trei culori: negru, alb si roz, intrebuintata mult ca ornament, pentru sigilii. (Exod 28:17; Apoc. 21:20)
Scorpie: Insecta daunatoare, care apartine clasei arahnidelor (paianjenilor). Are un ac lung la capatul cozii. Intepatura este primejdioasa. (Exod 2:6)
Siclu: Greutate (sekel in ebraica). O greutate si o moneda ebraica. Avea circa 16 g. Erau sicli de argint si sicli de aur. (Gen. 23:16)
Sicomor: Smochin salbatic, ce creste pe campiile Canaanului. Lemnul sicomorului este de o esenta moale. (2 Cr. 1:15)
Smaragd: Cel stralucitor. Fulgeratorul. O piatra scumpa de culoare verde stravezie. (Exod 28:17; Ezec. 28:13; Apoc. 21:19)
Smirna: Mirt. Mir. Tamaie. Amaraciune. Miros placut. Rasina unui pom plin de spini, asemanator tufei de balsam. Aceasta rasina, care se scurge de la sine, este cea mai pretioasa dintre celelalte, care se colecteaza prin taieturi in coaja. Cand arde, raspandeste un miros foarte placut. Se intrebuinteaza in medicina si la ceremonii religioase. (Gen. 37:25; 43:11; Ps. 45:9; Mat. 2:11)
Solam: Distrugator. O specie de lacuste. (Lev. 11:22)
Stacte: Picaturi. Scurgerea ultimei picaturi. Planta din coaja careia curge o rasina foarte mirositoare, care se scurge in picaturi. (Exod 30:34)
Stadie: O masura de lungime la greci, romani si evrei, egala cu 185 m. Cinci stadii erau egale cu 1 km. (Luca 24:13; Ioan 11:18)
Statir: Statirul (rubla in traducerea noua) era o moneda veche greceasca egala cu patru drahme. Statirul de aur era egal cu 20 de drahme. (Mat. 17:27)
Sofran: Galben (zarafan in araba). Planta bulboasa, cu flori galbene, care, dupa ce sunt uscate, servesc la vopsit. (Cant. 4:14)
T
Talant: Greutate la evrei, babilonieni si greci. Un talant de aur avea cam 60 kg. (Exod 38:25; Ezec. 45:12; Mat. 18:24; 25:15)
Tamarisc: O tufa sau un pom asemanator chiparosului, cu flori rosii de culoarea carnii. (Gen. 21:33)
Tamaie: Rasina mirositoare, care se obtine din scoarta unui pom si care, in contact cu aerul, se solidifica sub forma unor boabe neregulate, de culoare galbuie sau rosiatica. Prin ardere produce un fum cu miros puternic, placut aromat. Tamaia era intrebuintata la slujbele din Vechiul Testament (Exod 30:1,10) si in religiile idolatre (2 Cr. 34:25; Ier. 1:12-17)
Terebint: Un arbore rasinos totdeauna verde, din trunchiul caruia se scoate terebentina. (Isaia 6:13; 61:3)
Tiin: Un copac mic, din familia chiparosului (conifere). Rasina scoasa din el este numita sandarac si e intrebuintata la fabricarea pergamentului. (Apoc. 18:21)
Topaz: O piatra scumpa de culoare galbena si transparenta. (Exod 28:17-20)

BISERICA SFANTA TREIME FUNDULEA